Hyvän unen opas, osa 2: Keho viestii huonosta nukkumisergonomiasta
Tässä Hyvän unen opas -blogisarjan toisessa osassa kutsumme sinut tutustumaan nukkumisergonomiaan. Hyvään nukkumisergonomiaan vaikuttavat oikeanlainen nukkuma-asento, patjan ominaisuudet ja nukkumisympäristö.
Mikä ihmeen nukkumisergonomia?
Nukkumisergonomia tarkoittaa fyysistä nukkuma-asentoa sekä ihanteellista nukkumisympäristöä, jotka vaikuttavat unen laatuun ja määrään. Monelle tutumpi termi on työergonomia, jonka tavoitteena on minimoida työn aiheuttamat kivut ja sairaudet. Nukkumis- ja työergonomialla on sama tavoite. Nukahtamisen jälkeen emme pääse vaikuttamaan nukkuma-asentoomme tietoisesti, sillä aktiivinen asentokontrolli katoaa ja kehon asento on sängyn tuen varassa. Jos tuki ei ole riittävä, keho taipuu huonoon asentoon ja lihaksiin kohdistuu pitkäaikainen venytys. Silloin jännitämme lihaksiamme refleksinomaisesti, mikä aiheuttaa kipua tai lihasjäykkyyttä herätessä. Tämän vuoksi sopivan vuoteen löytäminen on kannattava sijoitus hyvinvointiisi ja pitkällä tähtäimellä sänkyostos maksaa itsensä takaisin uudelleen kerääntyneinä voimavaroina.
10 tapaa, joilla kehosi viestii huonosta nukkumisergonomiasta
Oletko havainnut kehossasi seuraavia merkkejä herätessäsi tai yön aikana? Se voi tarkoittaa, että nukkumisergonomiasi ei ole kunnossa.
- Nukahtamisvaikeudet
- Vaikeus löytää hyvä nukahtamisasento
- Katkonainen uni ja levoton liikehdintä
- Liian aikainen herääminen
- Väsymyksen tunne herätessä tai päivän aikana
- Kipu selässä tai niska-hartiaseudulla
- Lihasjäykkyys aamuisin
- Puutuneisuus tai voimattomuus jossakin kehon osassa
- Kuorsaaminen
- Päänsärky
Nämä oireet voivat viitata siihen, että nukkumisympäristö tai -alusta ei ole oikea kehollesi. Muista syistä johtuvat vaivat kannattaa tutkituttaa lääkärin vastaanotolla. Vääränlainen patja voi hyvinkin olla syynä, jos koet pitkään jatkuneiden oireiden olevan voimakkaimmillaan yön aikana tai herätessä. Moni ajattelee, etteivät vaivat voisi johtua patjasta, jos on nukkunut sängyllä jo pitkään ennen oireiden alkamista. Mikään patja ei kuitenkaan ole ikuinen ja keho alkaa lopulta reagoida huonosti tukevan patjan aiheuttamaan rasitukseen. Patja voi olla joko liian pehmeä tai liian kova, ja kummassakin tapauksessa selkäranka joutuu väärään asentoon, eivätkä lihakset rentoudu. Kannattaa myös selvittää, tukeeko tyyny niska-hartiaseutuasi tarpeeksi.
saa tukea.
asento on silloin kaareva.
Vartalo ei saa painua liian syvälle patjaan.
Selällään nukkuminen on suositeltavin nukkumisasento, erityisesti silloin, kun patja on pehmeä.
10 vinkkiä ihanteellisen nukkumisympäristön luomiseen
Oikeanlainen patja on tärkeässä roolissa nukkumisergonomiassa, mutta kokonaisuuteen vaikuttaa moni muukin asia. Uni on levollista, kun olosuhteet nukkumisympäristössä ovat oikeat. Näin parannat unen laatua:
- Hanki patja, joka tukee kehoasi oikein.
- Pidä makuuhuoneen lämpötila viileänä.
- Nuku mahdollisimman pimeässä huoneessa.
- Jätä ovi raolleen, jotta ilma pääsee vaihtumaan yön aikana.
- Minimoi melu (sulje ikkunat, jos ulkoa kuuluu esimerkiksi liikenteen ääniä).
- Pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä.
- Vältä kofeiinia iltaisin. Tiesitkö, että myös suklaa ja osa särkylääkkeistä sisältävät kofeiinia?
- Vältä älylaitteiden ja tietokoneen käyttöä sekä television katselua iltaisin, sillä niiden sininen valo vähentää melatoniinin tuotantoa.
- Rentoudu ennen nukkumaanmenoa ja vältä stressiä. Kokeile esimerkiksi meditointia ja hermostoa rauhoittavia hengitysharjoituksia.
- Liiku! Liikunta parantaa unen laatua, helpottaa nukahtamista ja pitää sinut virkeänä päiväsaikaan.
Blogin kuvat:
Hyvän unen opas -blogisarjan ensimmäisessä osassa tutustuimme oikeanlaisen vuoteen valintaan ja kerroimme mistä tunnistaa, että sängyn uusiminen on ajankohtaista. Blogisarjan ensimmäiseen osaan pääset tästä!
Sarjan 3. osassa tutustutaan erilaisten patjojen maailmaan! Tilaa Stemman Kotiposti nettisivujemme alalaidasta – saat tiedon heti, kun uusin blogikirjoitus on julkaistu.